30 jaar en tbs voor doden vriendin en dochter

13-11-2017

LEEUWARDEN (ANP) - Alex L. is maandag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het verkrachten en vermoorden van haar dochter Fleur (15).

Het Openbaar Ministerie eiste bij de behandeling van de beroepszaak in oktober levenslang. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 39-jarige L. in juli vorig jaar ook tot dertig jaar en tbs met dwangverpleging. L. vond die straf te hoog en ging in hoger beroep.

L. heeft zijn daden bekend. Hij wurgde zijn vriendin in haar huis na een ruzie. Vervolgens verkrachtte en vermoordde hij haar dochter, die had gezien dat haar moeder werd gedood. L. verborg de lichamen in de kruipruimte van de woning in Lelystad.

Seksverslaafd

Het hof vindt dat het verkrachten en doden van zijn stiefdochter volledig aan L. kan worden toegerekend en er sprake is van moord. Zij werd vastgebonden op een stoel en verkracht. L. beloofde haar niet te vermoorden, maar deed het na een uur alsnog. Bij het doden van zijn vriendin gaat het volgens de rechters om doodslag omdat L. meer vanuit een opwelling zou hebben gehandeld.

Het hof wil met het oordeel kiezen voor zekerheid, omdat er nog onduidelijk bestaat over de wetgeving omtrent levenslange straffen. Mogelijk zou een onafhankelijke adviescommissie na 25 jaar kunnen gaan toetsen of L. kan terugkeren in de samenleving. Het hof wil het risico niet lopen dat L. onbehandeld vrij komt.

Het hof veroordeelde hem ook voor het bezit van kinderporno. L. zei bij de behandeling van de zaak dat hij seksverslaafd is.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN