38 miljoen mensen op de vlucht in eigen land

06-05-2015

OSLO (ANP) - Over de hele wereld zijn 38 miljoen mensen op de vlucht in hun eigen land. Ze gelden als ontheemden en hun aantal was nog nooit zo hoog. Dat meldde de Norwegian Refugee Council woensdag. Volgens de organisatie gaat het om evenveel mensen als ,,Londen, New York en Peking bij elkaar''. Voorzitter Jan Egeland zegt dat het ,,onze complete mislukking in het beschermen van onschuldige burgers laat zien''.

De Noorse vluchtelingenorganisatie schrijft dat elf miljoen mensen in 2014 van huis en haard zijn verdreven. Dat komt neer op 30.000 mensen per dag. Dat gebeurt vooral in het Midden-Oosten (3,8 miljoen) en Midden-Afrika (3 miljoen). Opvallend is ook het hoge aantal ontheemden in Europa (bijna 650.000). Dat komt volledig door de gevechten in het oosten van Oekraïne.

Een op de vijf ontheemden komt uit Syrië. Het gaat om 7,6 miljoen mensen. In Colombia zijn zes miljoen mensen op de vlucht binnen de landsgrenzen. Irak telt ruim 3,3 miljoen ontheemden.

Volgens Volker Türk van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is het recordaantal ontheemden een voorbode van wat ons nog te wachten staat. ,,Als een conflict langer duurt, worden mensen nog onzekerder. Wanneer ze de hoop verliezen, steken velen de grens over en worden ze vluchtelingen'', zegt hij. En uit wanhoop nemen ze grote risico's, ,,zoals we onlangs zagen met de bootvluchtelingen rond de Middellandse Zee''.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden