9 jaar geeist voor dodelijke steekpartij tijdens Meerpaaldagen Dronten

28-04-2015

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van 9 jaar geeist tegen een 20-jarige man uit Lelystad voor doodslag op een 17-jarige jongen uit Dronten. Het incident vond plaats tijdens de Meerpaaldagen, op 9 augustus 2014. 

Die dag ontstond er tijdens de Meerpaaldagen in het centrum van Dronten een vechtpartij. Een 17-jarige jongen uit Dronten werd hierbij neergestoken en overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Op de beschikbare camerabeelden is een vechtpartij te zien tussen twee groepen jongens. Middels tussenkomst van de politie stopt de vechtpartij en blijft de 17-jarige jongen liggend op de grond achter. Reanimatie heeft geen levensreddend resultaat meer gehad. 

Voor het bewijs in deze zaak baseert de officier zich op de getuigenverklaringen, de verklaringen van de verdachten, het forensisch onderzoek en de camerabeelden. Geen van de getuigen heeft het daadwerkelijke steken gezien, maar vastgesteld is dat er meerdere malen een beschadiging aan het T-shirt van het slachtoffer is toegebracht door een scherprandig voorwerp, op het lemmet van het zakmes bloed is aangetroffen van het slachtoffer en op het heft van het mes DNA is aangetroffen van de verdachte. 

Op basis van al het materiaal komt de officier tot wettig en overtuigend bewijs dat de 20-jarige verantwoordelijk moet worden gehouden voor het steekincident; "Een jongen die aan het begin van zijn leven stond is het meest kostbare, het meest fundamentele recht afgenomen, zijn leven. Hij had  zijn hele leven nog voor zich." De officier van justitie eiste tegen de 20-jarige hoofdverdachte 9 jaar. 

Bron: OM