Aanhoudingen rond vechtpartij Urk

13-03-2019

URK (ANP) - De politie heeft dinsdag twee mannen uit Urk aangehouden die zijn betrokken bij de ongeregeldheden in hun woonplaats. Een 18-jarige Urker is aangehouden voor mishandeling in een huis aan de Noorderpalen, een 21-jarige plaatsgenoot moest mee naar het bureau omdat hij in een filmpje op sociale media dreigende taal uitsloeg en een wapen liet zien. Het bleek te gaan om een nepwapen, dat door de politie in beslag is genomen.

Een ruzie bij een snackbar liep maandagavond uit op een vechtpartij in en bij het huis aan de Noorderpalen, waar zich een groep van ruim vijftig jongeren had verzameld. Een aantal jongeren drong het huis binnen en raakte in gevecht met de bewoners. Hierbij raakte een 36-jarige vrouw lichtgewond.

De vechtpartij liep zo uit de hand dat de politie de groep met de wapenstok uit elkaar moest drijven. Er werden brandjes gesticht en er werd met vuurwerk gegooid. De politie moest assistentie uit andere gemeenten oproepen. Een conflict in de relationele sfeer was de aanleiding voor de vechtpartij. De vrouw die gewond raakte heeft samen met een 18-jarige man en een 19-jarige vrouw aangifte gedaan van mishandeling.

Extra alert

Op sociale media gaan berichten rond dat een nieuwe confrontatie dreigt. De politie en de gemeente Urk zijn extra alert. Burgemeester Pieter van Maaren riep op weg te blijven bij rellen en incidenten en hulpdiensten niet te belemmeren als zij moeten optreden.

Van Maaren noemt het ,,volstrekt ontoelaatbaar dat inwoners van Urk door de groep zijn belaagd''. Hij is ook slecht te spreken over de vele toeschouwers die in een mum van tijd toestroomden. ,,Iedereen moet zich gedragen zoals van een respectvol burger verwacht mag worden.''

 © 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN