Basisschoolleraren bereiden nieuwe acties voor

12-12-2017

DEN HAAG (ANP) - Juffen en meesters voeren na de feestdagen opnieuw actie als de politiek de eisen van het basisonderwijs niet inwilligt. ,,Achter de schermen zijn onderwijsorganisaties de volgende acties aan het voorbereiden'', zegt docent Jan van de Ven namens de belangengroep PO in Actie.

Veel basisschoolleraren leggen dinsdag voor de tweede keer het werk neer omdat ze ontevreden zijn met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Zij vinden de 430 miljoen euro die het kabinet heeft toegezegd om de werkdruk te verlagen en de 270 miljoen om de salarissen te verhogen, veel te weinig. ,,Er is minimaal 1,4 miljard euro nodig om een bepaalde basiskwaliteit te kunnen geven. Zolang dat er niet ligt is Den Haag nog niet van ons af'', aldus de actievoerende leraar.

Als de staking van dinsdag niets oplevert, volgen er vanaf januari ,,estafetteacties tot aan de zomervakantie.'' Van de Ven acht de kans hierop groot: ,,Wij hebben niet de illusie dat de minister nu ineens 180 graden gaat draaien''.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er dinsdag geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden. Zo zijn er bijeenkomsten in bioscopen en gaan leraren bowlen of gezamenlijk hardlopen in plaats van lesgeven. Ook voeren docenten gesprekken met gemeenteraadsleden om de problemen te bespreken.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN