Beeld van imam in media is 'zorgelijk'

07-05-2015

DEN HAAG (ANP) - De manier waarop imams en andere moslims door de media worden behandeld is zorgelijk. Dat stelt althans het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties regio Haaglanden donderdag in een brief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De organisatie spreekt van ,,zorgwekkende ontwikkelingen'' in de samenleving.

Het samenwerkingsverband, waar 23 islamitische organisaties deel van uitmaken, stelt dat het 'moslim zijn' en de godsdienst islam ,,onnodig en onterecht worden besmeurd''. De club spreekt van gerichte media-aanvallen op islamitische geleerden die in Rijswijk, Utrecht en Eindhoven wilden spreken.

Ook hekelt ze het gebruik van termen als 'haatpredikers', 'haatbaard' en 'jihadgezinnen' door de media. Het huidige leefklimaat wordt volgens het samenwerkingsverband gevoed door bepaalde media en het ontbreken van duidelijkheid van de Nederlandse overheid.

In de brief aan Van der Steur schrijven de verenigde islamitische organisaties dat het voor bestuurders van gebedshuizen steeds moeilijker is de achterban ervan te overtuigen dat zij als volwaardige Nederlanders in de samenleving kunnen meedoen. ,,Wij kunnen in deze discussie niet uitsluiten dat er met twee maten wordt gemeten en dat moslims als tweederangsburgers worden neergezet, zonder dat hun overheid het voor hen opneemt''.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden