Boze leraren in actie op het Malieveld

27-06-2017

AMSTERDAM (ANP) - Boze leraren, ouders en andere sympathisanten hebben dinsdagmiddag op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd. Een paar duizend mensen met paarse en groene petjes van de vakbond CNV en de Algemene Onderwijsbond (AOB) lieten zich horen tegen de te hoge werkdruk in het basisonderwijs, te lage salarissen en oplopend lerarentekort. ,,Een meester die niet kan rekenen op zijn verdiende loon = nooit grappig'', was de boodschap.

Twee juffen uit Huissen maakten duidelijk dat ze iedere dag hun handen meer dan vol hebben. De juf met 32 kleuters in de groep is vooral bezig met zorgen en komt nauwelijks toe aan lesgeven. Bij haar collega vragen de kinderen met ADHD, dyslexie en autisme te veel aandacht.

De actie van de boze juffen en meesters krijgt brede steun. Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd meer dan 351.000 keer ondertekend. VVD-Kamerlid Bente Becker nam de honderdduizenden handtekeningen dinsdag in ontvangst en verzekerde de aanwezigen op het Malieveld dat zij zich wil inzetten voor leraren.

Tweede Kamerleden

Ook andere Tweede Kamerleden verlieten voor deze gelegenheid even het nabijgelegen Binnenhof en lieten zich zien bij de manifestatie. Onder hen de leiders van SP, GroenLinks, PvdA en DENK, Emile Roemer, Jesse Klaver, Lodewijk Asscher en Tunahan Kuzu. Roemer stelde: ,,Er moet actie komen anders ga ik als oud-leraar gewoon meedoen''.

Leraren kwamen dinsdagochtend al in actie door een uur later te beginnen met lesgeven. Meer dan 5500 basisscholen deden mee aan de protestactie.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN