Celstraf geëist tegen auteur klokkenluideronline

16-06-2015

De officier van justitie Midden-Nederland heeft vandaag een gevangenisstraf van tien maanden geëist tegen een 52-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats wegens smaadschrift. De man plaatst onder andere artikelen op de site www.klokkenluideronline.is waarin hij de hoofdredacteur van de NOS beschuldigde banden te hebben met een pedofielennetwerk en van het doden of het verwoesten van tienduizenden levens.

De feiten die de verdachte worden verweten gaan over drie periodes: december 2013, maart 2014 en de periode mei tot september 2014, en betreffen negen artikelen, één twitterbericht en één filmpje . De betreffende hoofdredacteur deed dan ook drie maal aangifte. De verdachte ontkent bij de politie niet deze berichten te hebben geschreven en geplaatst op de site, waarvan hij de auteur/eigenaar is.

Eerder, op 5 maart 2013, werd de verdachte ook al veroordeeld door de rechtbank in Den Haag voor soortgelijke feiten: valse bommeldingen, smaad(schrift), opruiing, belaging en vernieling. Dit vonnis is overigens nog niet onherroepelijk. Ook toen betrof het een smaadschrift aan het adres van de NOS-hoofdredacteur.

De officier van justitie hield de man voor dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige vorm van smaad; de uitingen zijn op geen enkele manier gebaseerd op feitelijkheden. Daar komt bij dat zijn uitlatingen wereldwijd op internet zichtbaar zijn en blijven. De website klokkenluideronline.nl is per april 2015 weliswaar overgegaan in een andere site maar had in juni al ruim tweeduizend bezoekers. Zij vond de feiten die hem worden verweten bewezen en eiste hiervoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van tien maanden. Ook gaf zij de rechtbank in overweging het vonnis te publiceren. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Deel dit bericht met uw netwerk