Dronepiloot die fietser verwondde wel schuldig, geen straf

De landelijk luchtvaartofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verwijt een 42-jarige man uit Valkenburg (ZH) gevaar te hebben veroorzaakt door niet voortdurend de controle te houden over de drone waarmee hij vloog. Bovendien vloog hij met deze drone in de nabijheid van zweefvliegveld Valkenburg (artikel 5.3 Wet Luchtvaart). De bestuurder kon niet voorkomen dat zijn drone ter hoogte van een basisschool neerstortte en terechtkwam op een fietser, die als gevolg daarvan zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Toedracht
Op 4 mei 2020 raakt een 49-jarige fietser in Katwijk ernstig gewond als gevolg van een drone die haar in het gezicht raakte. Het slachtoffer heeft hieraan blijvend oogletsel overgehouden. De bestuurder van de drone verklaart naderhand bij de politie dat de drone door de wind werd weggeblazen, waardoor deze onbedoeld boven het fietspad terecht kwam. Toen hij de drone probeerde weg te sturen van het fietspad, kwam deze terecht in het gezicht van een vrouw die daar zojuist kwam aanfietsen.

Gevaarlijk en strafbaar
In deze zaak heeft de man met zijn drone gevaar veroorzaakt voor twee personen, namelijk voor de vrouw waarop de drone is neergestort en een collega die naast haar fietste. Dit gebeurde bovendien binnen een straal van drie kilometer van zweefvliegveld Valkenburg, waarvoor toestemming nodig was om met een drone te vliegen. Deze toestemming had de bestuurder van de drone niet. De bestuurder heeft verklaard dat hij de regels voor het besturen van een drone niet kende en daar ook nooit onderzoek naar heeft gedaan. Dit maakt hem niet minder strafbaar. Wel houdt de officier van justitie rekening met het feit dat de bestuurder zich schuldbewust opstelt en met het slachtoffer een betalingsregeling heeft getroffen voor het vergoeden van haar letselschade.
De officier vraagt om een schuldigverklaring zonder de bestuurder van de drone straf op te leggen (artikel 9a Wetboek van strafrecht) en om vergoeding van de resterende schade aan het slachtoffer. De kantonrechter was het daarmee eens en vonniste conform de eis van de officier.

Andere incidenten
Een drone is geen simpel stukje speelgoed en het gebruik ervan is allerminst een onschuldige hobby. Vliegen met een drone kan gevaarlijk zijn. Dit is niet het enige voorval dat dit laat zien. Zo stortte in mei 2018 al eens een drone neer op een voetje van een peuter, die aan het spelen was op het terrein van een kinderdagverblijf in Groningen. Deze peuter hield daaraan geen blijvend letsel over. Een ander voorbeeld is een sportvliegtuig dat in november 2020 op een hoogte van ongeveer 600 meter tegen een drone botste: https://www.politie.nl/nieuws/2020/november/7/11-sportvliegtuig-botst-vermoedelijk-met-drone.html.

Bron: OM; foto: pixabay

Recente berichten

Ajax loopt 3 punten uit op PSV en tankt vertrouwen richting Besiktas

Vanavond nam koploper Ajax het thuis in de Johan Cruijf Arena op tegen FC Groningen.… Lees verder

september 25, 2021

Verdachte aangehouden na dreiging met explosief in metro Slinge

Rotterdam - De politie heeft een verdachte aangehouden die in de metro richting station Slinge… Lees verder

september 25, 2021

CDA-staatssecretaris Keijzer ontslagen na uitspraken coronatoegangsbewijs

De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer,… Lees verder

september 25, 2021

Wielrenner zwaargewond bij botsing met auto

Walsoorden - Onderaan de Zeedijk botste vrijdagmiddag 24 september een wielrenner op een auto. De… Lees verder

september 25, 2021

Van Gaal laat ook Telstar winnen voor het goede doel

Louis van Gaal was vanavond de trainer van Telstar de huidige nummer 18 van de… Lees verder

september 24, 2021

Druk op Koeman neemt meer toe: 2 wedstrijden geschorst

De druk op Ronald Koeman bij Barcelona neemt met de wedstrijd meer en meer toe.… Lees verder

september 24, 2021