Een op de drie tolerant over partnergeweld

17-01-2018

AMSTERDAM (ANP) - Bijna een op de drie Nederlanders vindt partnergeweld onder bepaalde omstandigheden acceptabel. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 3000 Nederlanders dat is uitgevoerd door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en Blijf Groep in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.

Volgens de onderzoekers zijn bijna alle Nederlanders (90 procent) het erover eens dat geweld binnen een relatie niet kan. Maar als respondenten concrete situaties voorgelegd krijgen, verschuiven de grenzen. Dan blijkt uiteindelijk dat 29 procent het gebruik van geweld tegen de partner onder bepaalde omstandigheden wel aanvaardbaar vindt, stellen de onderzoekers. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer.

Nederlanders met een niet-westerse achtergrond verschillen nauwelijks in hun acceptatie van partnergeweld. Alleen als de ander begint met slaan of als de emoties hoog oplopen bij een scheiding, vinden iets meer Nederlanders met een niet-westerse achtergrond partnergeweld acceptabel dan autochtonen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral jongeren tolerant staan tegenover seksueel geweld binnen een relatie. Zo vindt een op de twintig Nederlanders onder de 25 jaar verkrachting ('met lichamelijk overwicht dwingen tot geslachtsgemeenschap') van een vrouwelijke partner acceptabel. Van de 55-plussers vindt nog maar een op de honderd Nederlanders verkrachting van een vrouwelijke partner acceptabel.

Het onderzoek is online uitgevoerd onder 3.131 respondenten en is volgens Motivaction representatief voor de bevolking.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN