Familie getraumatiseerd door dood Henriquez

15-11-2017

SCHIPHOL (ANP) - In emotionele betogen spraken nabestaanden van Mitch Henriquez woensdagmiddag over de gevolgen van diens dood op hun leven. Zijn moeder, zus, zusje en ex-vriendin en tevens moeder van de kinderen en stiefkinderen van Henriquez noemen de dood van Henriquez een ,,traumatische gebeurtenis'' en een ,,nachtmerrie''. Ook spraken ze allemaal hun afschuw uit over de hele gang van zaken en de angst dat het proces niet eerlijk verloopt.

,,De overheid houdt de agenten de hand boven het hoofd", aldus de zus. De moeder van Henriquez hekelde de ,,leugens" die met deze zaak gepaard gaan. ,,Waarom worden deze agenten zo beschermd? Dat maakt de pijn nog erger", aldus de ex-vriendin.

Henriquez overleed juni 2015 nadat hij gearresteerd was op een Haags muziekfestival. Hij riep naar agenten dat hij een wapen had. Hij verzette zich vervolgens zo heftig tegen zijn aanhouding dat vijf agenten hem in bedwang moesten houden.

Bedeigd

Na deze fatale arrestatie waren er dagenlang rellen in de Haagse Schilderswijk en werden de betrokken agenten en hun gezinnen bedreigd. Mede daarom zitten de agenten anoniem in de rechtbank. Ze zitten afgeschermd achter een kamerscherm en hun stemmen worden vervormd. De nabestaanden van Henriquez hebben meerdere keren en op verschillende manieren geprobeerd de identiteit van de agenten te krijgen, maar iedere keer tevergeefs.

De zus van Henriquez zei daarover: ,,Een goede man neemt verantwoordelijkheid. Een lafaard verbergt zich achter leugens, bedrog en schermen", doelend op het kamerscherm waar de agenten achter zitten. Kort voor het voorlezen van de verklaringen werd zij even onwel en had assistentie nodig. Ze kon daarna wel haar verhaal voorlezen.

Ongeveer een uur na het voorlezen van de verklaringen van de families kregen de beide agenten het woord om te reageren. ,,Deze zaak kent alleen maar verliezers", zei de agent die wordt aangeduid als DH01. Zijn collega, aangeduid als DH02, voegde daar met verstikte stem aan toe: ,,Ik voel de pijn van de familie heel diep." Het doet hem ook pijn dat er zulke nare dingen over hem gezegd worden. ,,Ik herken me daar helemaal niet in."

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN