FC Den Bosch geeft racisme in stadion toe

18-11-2019

DEN BOSCH (ANP) - FC Den Bosch heeft een dag na de veelbesproken wedstrijd tegen Excelsior Rotterdam toegegeven dat er wel degelijk racistische uitlatingen zijn gedaan vanaf de tribune. In een eerste verklaring, kort na het duel, ontkende de Brabantse voetbalclub nog dat er in De Vliert sprake was van racisme tegen Ahmad Mendes Moreira. Toen had Den Bosch het aanvankelijk over 'kraaiengeluiden', die dateren uit de jaren negentig toen Hans Kraay jr. nog voor de club speelde.

"We zijn diep geschrokken naar aanleiding van de gesprekken die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen. Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune", staat in een verklaring die Den Bosch maandag publiceerde.

De Brabanders hebben spijt van de eerste reactie die ze gaven. "FC Den Bosch heeft gisteren de plank volledig misgeslagen met haar te snelle statement. Die reactie was een blunder, waarvoor de club haar excuses aanbiedt aan iedereen en in het bijzonder aan Ahmad Mendes Moreira."

Onderzoek OM

Voetbalbond KNVB en het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak. Den Bosch doet zelf ook onderzoek naar wat er feitelijk is voorgevallen. "De club zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen."

Den Bosch gaat een actieplan opstellen om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen. "FC Den Bosch gaat met een totaalaanpak, en in samenspraak met alle betrokkenen in en rondom de club, schouder aan schouder, actief op zoek naar manieren om de misstanden, waaraan een deel van de achterban zich schuldig heeft gemaakt, grondig aan te pakken en uit te bannen."

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN