Groen licht EU-missie tegen mensensmokkelaars

22-06-2015

LUXEMBURG (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben maandag het groene licht gegeven voor militaire actie tegen mensensmokkelaars in het Middellandse Zeegebied. Van de bewindslieden mag fase één in werking treden; met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust.

Later moeten fases twee en drie komen waarbij de boten van smokkelaars in beslag genomen en vernietigd worden. De EU wil met de maatregelen een halt toeroepen aan bendes die vluchtelingen in overvolle gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen voor hun reis naar Europa. Duizenden migranten hebben dat al met de dood moeten bekopen. Naar schatting 80 procent van de vluchtelingen die in Europa komen, reist via Libië.

De EU-ministers besloten maandag ook dat de economische sancties tegen Rusland wegens inmenging in Oekraïne worden verlengd tot 31 januari 2016. Zolang het akkoord van Minsk niet volledig wordt geïmplementeerd blijven de strafmaatregelen van kracht.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden