'Gülenschool' en ouders proberen toch gesprek

02-09-2016

HAARLEM (ANP) - Vier ouders en de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos, die vrijdag tegenover elkaar staan bij de rechter in Haarlem, gaan alsnog met elkaar praten. De uitspraak van het kort geding dat tussen hen speelt, wordt gedaan als beide partijen er niet uit komen. Die is dan uiterlijk op vrijdag 16 september. Uitgangspunt van het overleg is dat de rust en veiligheid op school moeten terugkomen.

De rechter boog zich vrijdag over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over IBS De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat zij per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend.

Landverraders

De onrust houdt verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Negen leraren van De Roos hebben uit angst de school verlaten. Er is sprake van bedreiging en medewerkers kunnen gevaar lopen, omdat ze als Gülen-aanhangers worden bestempeld. Dat zei de advocaat van de school, Marcel Dekker, tijdens de behandeling van de zaak.

De ouders bestempelden de school als een school van ,,landverraders'' en riepen andere ouders op om hun kinderen van school te houden, aldus Dekker. Daarom zijn 151 van de 411 kinderen van school gehaald.

© 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN