Homofobie tiert welig in sportwereld

10-05-2015

LONDEN (ANP) - Homo's hebben het moeilijk in de sportwereld. Ze voelen zich vaak niet geaccepteerd of worden gepest. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder inwoners van Engelstalige landen, waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

80 procent van de ondervraagden is ooit getuige geweest van homofobie in de sport of heeft het zelf ondervonden. Bijna de helft denkt dat in de sportwereld homo's, lesbiennes of biseksuelen niet worden geaccepteerd.

Eén op de vier homomannen durfde als jongere geen teamsport uit te oefenen uit vrees afgewezen te worden vanwege zijn geaardheid.

Pesterijen

Homoseksuele jongeren die wel een sport uitoefenen komen vaak niet uit de kast, of houden hun geaardheid geheim voor de meeste teamgenoten, aldus het rapport. Ze zijn bang voor pesterijen, voor discriminatie door hun coach of voor afwijzing door teamleden.

Voor het onderzoek werden mensen van alle seksuele geaardheden bevraagd. Zes universiteiten, waaronder University of Massachusetts (USA) en Victoria University (Australië), voerden het onderzoek uit.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden