Homopartner heeft verblijfsrecht in hele EU

05-06-2018

DEN HAAG (ANP) - Duitsland blijft erbij dat de Europese Unie ondanks het vertrek van nettobetaler Groot-Brittannië meer te besteden moet krijgen dan nu het geval is. Wel kan onderhandeld worden over waar het extra geld naartoe gaat.

Dat heeft de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra in Den Haag. Nederland wil juist dat de EU na de brexit een kleinere begroting krijgt, maar heeft daarin maar weinig medestanders.

De twee ministers hebben het thema tijdens het bezoek van Scholz aan Den Haag nog niet aangesneden. ,,Misschien vanavond bij het eten'', zei Hoekstra. Maar Scholz liet alvast weten dat het standpunt van zijn regering over de EU-begroting vaststaat. ,,Het wordt duurder'', zei hij. Wel is er ruimte voor ,,modernisering''.

Daar valt voor Nederland wel degelijk wat te halen in de onderhandelingen die de komende jaren worden gevoerd, denkt Scholz. ,,Dit is het moment om met ideeën te komen'', zei hij.

De beide ministers bespraken verder onder meer de zogeheten Europese bankenunie, waarover vorige week nieuwe afspraken zijn gemaakt, en de stabiliteit van de financiële markten. Ook Italië, waar tot grote schrik van veel EU-lidstaten én de financiële markten een uiterst eurosceptische regering is aangetreden, kwam aan de orde. Scholz zegt ervan overtuigd te zijn dat in het Zuid-Europese land pro-Europese krachten het uiteindelijk zullen winnen.

ANPX-040618-166-V2 | © 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN