'Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft'

26-01-2017

AMSTERDAM (ANP) - ,,Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft. Hij moet net zo lang worden opgesloten tot hij is genezen." Zo citeerde de voorzitter van de rechtbank in Amsterdam donderdagochtend een van de vermeende slachtoffers van Aydin C., die ervan wordt verdacht tientallen meisjes te hebben gedwongen seksuele handelingen voor de webcam te verrichten. Tien jaar oud was ze, toen ze met een vriendinnetje uit de kleren ging. Een paar jaar later kreeg ze de beelden toegestuurd, met de mededeling: ,,Voeg me toe op Skype. We gaan spelen.''

Het was het eerste in een reeks zedenmisdrijven die de 38-jarige Tilburger C. volgens het Openbaar Ministerie (OM) kunnen worden toegerekend en die de rechtbank in Amsterdam vanaf donderdagochtend behandelt. C. staat daar behalve voor zedenmisdrijven terecht voor kinderporno, computervredebreuk, oplichting, chantage, identiteitsfraude en drugsbezit.

Hij zou 39 slachtoffers hebben gemaakt: 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen. Zij waren afkomstig uit Nederland, Engeland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Australië en Canada. Een van zijn slachtoffers was volgens het OM ook de Canadese Amanda Todd. Zij pleegde zelfmoord, na jarenlange digitale stalking en pesterijen in 2012.

Vergelijkbaar beeld

Uit de dossiers komt steeds een vergelijkbaar beeld naar voren: de meisjes werden op chatsites of via sociale media benaderd en na verloop van tijd verleid om voor de webcam uit de kleren te gaan. Later werden de foto's gebruikt om ze te dwingen meer seksuele handelingen te verrichten. Deden ze dat niet, dan werd gedreigd de foto te verspreiden onder hun Facebook-vrienden. De homoseksuele mannen werden gedwongen tot betalingen.

Weergaven van chatgesprekken en aliassen zijn teruggevonden op computers die zijn gevonden in de woning van C. Hoewel de data op een van de schijven nog steeds niet zijn ontsloten, is op andere gegevensdragers veel informatie gevonden. Daaronder zijn ook duizenden foto's en filmpjes.

C. bleef donderdagochtend zwijgen, ondanks herhaalde pogingen van de rechtbank hem op andere gedachten te brengen. ,,Ik heb mijn verhaal aan mijn advocaten verteld. Ik vertrouw erop dat zij het goed verwoorden."

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN