In hoger beroep celstraf geëist voor dood GHB-gebruiker

11-06-2015

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep tegen twee mannen ( 36 en 39 jaar oud) 6 maanden celstraf geëist, waarvan 3 maandenvoorwaardelijk. Volgens de advocaat-generaal hebben zij een 21-jarige vriend aan zijn lot overgelaten, nadat hij een hoeveelheid GHB had gebruikt, in de nacht van 28 op 29 januari 2011 in Dokkum. De verdachten hebben hem in comateuze toestand urenlang in een ijskoude auto laten liggen. De vriend overleefde dat niet.

 

De beide verdachten zijn op de bewuste avond samen met het latere slachtoffer van Dokkum naar Leeuwarden gereden om drugs te halen. In Leeuwarden heeft de 21-jarige behalve een zogenaamde gebruikershoeveelheid GHB ook een slok uit een frisdrankfles vol GHB genomen; een van de verdachten was daarvan getuige, de ander vernam het later van hem.

Op de terugweg naar Dokkum viel het latere slachtoffer al snel in slaap. Hij reageerde nergens meer op en was niet meer wakker te krijgen. De man was slechts gekleed in een spijkerbroek, trui en bodywarmer. In Dokkum gingen de verdachten de woning van een van hen in en lieten hun vriend in de vrieskou in de auto achter. De temperatuur daalde die nacht tot min 6. Een van de verdachten is een paar keer gaan kijken in de auto, maar actie bleef telkens uit. Nadat het slachtoffer uren in de auto had gelegen is hij uiteindelijk naar een ziekenhuis gebracht, maar toen was het al te laat.

Het slachtoffer is bezweken aan de inname van GHB en/of onderkoeling, dan wel een combinatie van beide factoren. Tijdig medische ingrijpen had zijn dood mogelijk kunnen voorkomen, hebben deskundigen gerapporteerd. De beide verdachten wisten dat hun vriend mogelijk een overdosis GHB had ingenomen. Desalniettemin hebben zij hem uren in de vrieskou in de auto laten liggen. De verdachten hadden zich om zijn gezondheid en welzijn moeten bekommeren. Door dat niet te doen, hebben zij hun zorgplicht geschonden, vindt het OM. De rechtbank, die de twee verdachten tot een zelfde straf veroordeelde als in hoger beroep geëist, kwam eveneens tot dat oordeel.

De verdachten zijn in de visie van het OM schuldig aan de dood van het 21-jarige slachtoffer. De advocaat-generaal: ,, Dat het slachtoffer zelf verdovende middelen had ingenomen, ontslaat verdachten niet van hun zorgplicht. Veel ouder en meer ervaren dan hij, hadden ze eerder moeten ingrijpen en hem niet uren lang in de steeds erger wordende vrieskou moeten laten sterven. Verdachten hebben keer op keer niet ingegrepen en aldus inbreuk gemaakt op het hoogste rechtsgoed dat het strafrecht beoogt te beschermen, namelijk het menselijk leven, en zij hebben onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden.’’

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Bron: OM

Deel dit bericht met uw netwerk