In hoger beroep celstraf geëist voor herhaalde verkrachting en mishandeling

17-06-2015

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep 48 maanden celstraf geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, tegen een 38-jarige man uit Rotterdam voor de herhaalde mishandeling en verkrachting van zijn (ex-)vriendin en het negeren van een huisverbod dat hem was opgelegd.

Slachtoffer en verdachte hebben een relatie gehad en samengewoond. Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat het slachtoffer (10 jaar jonger dan de verdachte en 17 jaar oud toen de relatie begon) stelselmatig is mishandeld en verkracht.

Het slachtoffer schakelde in september 2011 via een bekende de politie in, na weer een mishandeling. De politie hield de verdachte aan. De man kreeg een huisverbod opgelegd.

Het slachtoffer heeft enkele maanden later ook aangifte gedaan van verkrachting. Op 6 januari 2012, toen de relatie inmiddels voorbij was en het slachtoffer al een nieuwe vriend had, ging het slachtoffer naar de woning van de moeder van de verdachte, om uit te leggen wat er aan de hand was. Ook de verdachte, die het einde van de relatie niet kon accepteren, kwam naar de woning. Zijn moeder verliet het huis op zijn verzoek, waarna de verdachte het slachtoffer op zijn telefoon een foto van zichzelf liet zien waarop hij een vuurwapen vasthoudt. Daarbij uitte hij dreigende teksten en verwees naar familiedrama’s die hij wel kon begrijpen. Vervolgens verkrachtte hij de vrouw.

Uit in het onderzoek op tafel gekomen geluidsfragmenten is duidelijk geworden dat de verdachte het slachtoffer vaker heeft verkracht. Volgens het OM heeft de man het toch al gekwetste meisje gebruikt voor zijn extreme seksleven. Deadvocaat-generaal: ,,Hij heeft haar totaal ondergeschikt aan hem gemaakt: dat kon alleen maar omdat ze al zo gekwetst en zo jong was. Jarenlang heeft hij haar mishandeld en seks met haar gehad terwijl ze het niet wilde. (…) Hij gebruikte daar geweld bij.’’ Ook het feit dat het slachtoffer letsel overhield aan de seksuele praktijken, vormde voor de verdachte geen beletsel door te gaan.

Daags na de verkrachting op 6 januari kreeg de verdachte opnieuw een huisverbod opgelegd. Ook toen heeft de man zich daar weinig van aangetrokken.

De rechtbank legde de man 48 maanden gevangenisstraf op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De verdachte is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. In hoger beroep vorderde de advocaat-generaal een proeftijd van 3 jaar.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Bron: OM