'In tien jaar niet zo weinig koperdiefstallen'

13-04-2019

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail registreerde vorig jaar 92 gevallen van - of pogingen tot - koperdiefstal. Dat is het laagste cijfer in tien jaar. Vorig jaar waren het er nog 130. Een succes, stelt ProRail, en daarom gaat de spoorbeheerder door met de huidige aanpak.

Koperdiefstal op het spoor levert risico's op en geeft veel overlast voor de reizigers en vervoerders. Als wissels en seinen niet meer, of nog maar gedeeltelijk, zijn te bedienen, ontstaat vertraging. In 2018 liepen 545 treinen vertraging op, tegen 1412 het jaar daarvoor.

Bovendien kostte het vorig jaar ruim een half miljoen euro om alle schade te herstellen. Verder kunnen er minder treinen rijden op een getroffen traject als daar herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Hekken

Om het aantal diefstallen terug te dringen heeft ProRail op veel plekken hekken neergezet en ook zijn er meer nachtelijke controles, met onder meer camera's en honden. Omwonenden is gevraagd om verdachte situaties te melden. Verder wordt het koper van de kabels steeds vaker vervangen door aluminium. Het koper is daarnaast bewerkt met synthetisch DNA zodat de herkomst is te herleiden. Als een partij wordt aangeboden bij een handelaar, kan die dus weten dat het om heling gaat.

Dieven knippen vaak op goed geluk kabels door, maar op sommige staat wel 1500 tot 3000 volt, meldt de spoorbeheerder ook nog.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN