Juf Daisy grijpt naast Global Teacher Prize

24-03-2019

DUBAI (ANP) - Juf Daisy Mertens van basisschool De Vuurvogel in Helmond is niet verkozen tot 'beste onderwijzer van de wereld', zo bleek zondagmiddag. Mertens was een van de tien genomineerden, maar Peter Tabichi uit Kenia won de Global Teacher Prize. Hij krijgt een bedrag van 1 miljoen dollar (880.000 euro) bestemd voor onderwijsprojecten.

De 36-jarige Peter Tabaichi is een natuurkundeleraar die 80 procent van zijn maandelijkse inkomen weggeeft om armen te helpen. Hij geeft les op de Keriko Mixed Day Secondary School in het plaatsje Pwani. Dat ligt in een afgelegen deel in Kenia, een regio waar vaak droogte en hongersnood voorkomt. 95 procent van de leerlingen komt uit een arm gezin.

,,Elke dag beginnen we een nieuwe pagina en een nieuw hoofdstuk in Afrika. Deze prijs erkent niet mij, maar de jonge mensen van dit grote continent", zei Tabaichi over de prijs. De prijs werd uitgereikt door de Australische acteur Hugh Jackman. Tabaichi kreeg felicitaties van de president van Kenia. De uitkering van het prijzengeld dat Tabaichi wint, wordt uitgesmeerd over tien jaar.

Beste Nederlandse onderwijzer

Mertens en de andere negen finalisten waren gekozen uit meer dan 10.000 nominaties en inzendingen uit 179 landen van over de hele wereld. In 2016 was Mertens al eens de beste onderwijzer van Nederland in de categorie primair onderwijs.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN