Kans van slagen gemengd huwelijk wisselt sterk

21-11-2018

DEN HAAG (ANP) - De kans dat een huwelijk tussen partners van verschillende culturele achtergrond standhoudt, blijkt met de ene combinatie een stuk groter dan met de andere. Zo blijken huwelijken tussen vrouwen van Nederlandse komaf en mannen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond relatief kwetsbaar. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is 44 procent van deze huwelijken na acht jaar ontbonden.

Het statistiekbureau onderzocht of huwelijken tussen partners van diverse culturele achtergronden na een periode van acht jaar stand hadden gehouden. Huwelijken tussen twee autochtone Nederlandse partners blijken het meest stabiel: 87 procent was na acht jaar nog bij elkaar, zo komt naar voren uit cijfers die tot eind 2015 gaan.

Er zijn ook gemengde varianten die het statistisch gezien goed doen: zo hield 80 procent van de huwelijken tussen Turkse vrouwen en Nederlandse mannen stand. Hetzelfde gold voor Antilliaanse vrouwen die met Nederlandse mannen in het huwelijksbootje stapten.

Hoge kansen

Stellen van wie beide partners een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben, scoren ook relatief hoog met 81 procent. Wanneer een van de partners Surinaams is en de ander Nederlands, houdt ook tegen de 80 procent van de huwelijken stand.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN