'Kerk wilde zwartste bladzij onder ogen zien'

18-12-2017

UTRECHT (ANP) - De katholieke kerk heeft met het meldpunt over seksueel misbruik ,,een zwarte bladzijde uit de geschiedenis onder ogen willen zien'', aldus kardinaal Wim Eijk. Hij reageert op de opheffing, per 1 januari, van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. De kerk heeft volgens hem niet steeds direct adequate antwoorden weten te geven op het probleem van seksueel misbruik. ,,We hebben hierin een leerproces doorgemaakt.”

,,Als mens en gelovige heeft het seksueel misbruik van minderjarigen ons diep geraakt. Seksueel misbruik mag nergens en nooit voorkomen, en zeker niet in de kerk die immers de opdracht heeft het evangelie van Jezus Christus te verkondigen”, zei Eijk.

Ook al wordt dit meldpunt opgeheven, meldingen kunnen nog altijd worden gedaan bij de katholieke kerk. ,,Wij houden aandacht en zorg voor de slachtoffers", aldus de kardinaal. Hij belooft 'maatwerking'.

Smartengeld

Het meldpunt rond het seksueel misbruik van minderjarigen heeft de katholieke kerk zeker 60 miljoen euro gekost aan onkosten en smartengeld. Buiten de ruim 28,5 miljoen euro die via het meldpunt aan financiële genoegdoening is uitgekeerd, is er ook bijvoorbeeld miljoenen via (individuele of in groepsverband) schikkingen en mediation betaald. Alleen al het meldpunt heeft de kerk 13,4 miljoen euro gekost.

De kerk wil andere organisaties waar ook seksueel misbruik naar buiten komt zoals in de sport, graag ondersteunen en de ervaringen delen. De archieven die zijn opgebouwd komen ter beschikking voor wetenschappelijk onderzoek.

 © 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN