Kind wil sneller hulp bij problemen van ouders

door | jun 3, 19:06

DEN HAAG (ANP) – Kinderen en jongeren die opgroeien met een vader of moeder die problemen heeft, willen dat er sneller wordt ingegrepen als het thuis niet goed gaat. Ook willen ze dat er samen met ze wordt gekeken wat ze nodig hebben, en ze dus ook hulp, informatie en steun krijgen. Bijna een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland heeft een ouder met een psychische of lichamelijke ziekte, verslaving of beperking. Dat meldt de Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Vaak nemen de kinderen taken en verantwoordelijkheden op zich die niet passen bij hun leeftijd. ,,Deze kinderen hebben op jonge leeftijd al met volwassen zorgen te maken.” De hulp en zorg is nu vaak alleen op de vader of moeder gericht en dat moet volgens Kalverboer veranderen.

,,Nooit vriendjes mee naar huis nemen, omdat je bang bent dat je vader of moeder iets geks doet. Of door de zorg voor je zieke ouder niet aan je huiswerk toekomen.” Uit gesprekken met kinderen en jongeren kwamen ,,heel goede en concrete aanbevelingen” over op welk moment welke aandacht gewenst is. Zo vertelde een meisje aan een leraar over de problemen thuis maar gebeurde er niets. En ook toen de verslaafde vader van een jongen werd opgenomen en veroordeeld voor huiselijk geweld, kwam er geen hulp voor de zoon. ,,Terwijl het vrij logisch is dat dat effect heeft op een kind”, zei de jongen later zelf.

Hulpverleners en professionals moeten alerter zijn. Verder moeten de hulpverleners van de ouders én die van de kinderen samenwerken om de zorg voor het hele gezin zo optimaal mogelijk te krijgen.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community