Kluivert klaagt Van Gogh-rover aan voor smaad

21-03-2017

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig topvoetballer Patrick Kluivert dient bij het Openbaar Ministerie een klacht in wegens smaad en wellicht laster tegen de inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal.

Dat zegt zijn raadsman Gerard Spong dinsdag in een reactie op de bewering van de Van Gogh-rover Octave Durham, alias Okkie. Die beweert in de speciale Brandpunt-documentaire, die dinsdagavond wordt uitgezonden, dat hij destijds ondergedoken heeft gezeten bij Kluivert in Barcelona.

,,Kluivert ontkent ten stelligste. We laten hier geen gras over groeien'', aldus Spong in een reactie. ,,Kluivert heeft deze man misschien wel eens in het voorbijgaan ontmoet, maar hem nooit of te nimmer ergens onderdak verleend. Hij is daar ook nooit in huis geweest. Het zijn uiterst smadelijke uitlatingen die niet zonder gevolgen kunnen blijven.''

Kort geding

Spong verwacht de klacht nog deze week in te dienen. Het aanspannen van een kort geding om intrekking van de uitlatingen af te dwingen, heeft volgens Kluiverts raadsman niet zo veel zin meer. ,,De beschuldiging is toch al overal rondgebazuind.''

Hij zegt nog niet te weten of zijn aanklacht gaat om smaad (het opzettelijk iemands eer of goede naam aantasten) of om een zwaardere vorm van laster, waarbij de uitlating opzettelijk is gedaan in de wetenschap dat die in strijd is met de waarheid. Laster is de zwaarste vorm van belediging in het wetboek van strafrecht en kent een maximumstraf van twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van 19.500 euro.

 © 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN