Kritiek op aanpassing regels levenslang

01-07-2016

DEN HAAG (ANP) - Het uitvoeren van een levenslange gevangenisstraf blijft ook in het voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om de regels aan te passen, in strijd met het Europese recht. Dat concludeert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Door de Europese regels hebben rechters in Nederland verschillende keren niet levenslang willen opleggen. Dijkhoff wil deze maximale gevangenisstraf toch handhaven. Daarom heeft hij voorgesteld dat er een adviescommissie moet komen die levenslang gestraften na 25 jaar cel gaat beoordelen en moet bezien of ze eventueel een kans maken op terugkeer in de samenleving.

Dat wringt nog steeds met de Europese regels, aldus RSJ. Het Europese Hof stelt namelijk dat er bij levenslange gevangenisstraf een toetsmoment moet zijn waarop de straf opnieuw wordt beoordeeld.

De toets die het Europese Hof bedoelt, gaat om de vraag of het zinnig is de straf voort te zetten, gezien de ontwikkelingen die een gedetineerde heeft doorgemaakt. Het gaat dan onder meer om psychische gezondheid, risico op herhaling en spijt. ,,De toets die de staatssecretaris beoogt, gaat over de vraag óf een levenslang gestrafte een begin mag maken met activiteiten voor re-integratie. Dat is een wezenlijk verschil'', vindt de RSJ.

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN