Landelijke actiedag aanpak growshops

27-05-2015

Nederland - De politie hield dinsdag 26 mei een landelijke actiedag om growshops, die de illegale hennepteelt faciliteren, aan te pakken. In totaal zijn er door het hele land 27 invallen gedaan, waarbij op 15 verschillende locaties goederen in beslag zijn genomen die gebruikt worden voor de illegale hennepteelt. Voorlopig zijn elf verdachten aangehouden.

De in beslaggenomen goederen zijn onder meer groeilampen, ventilatoren, afzuigers, koolstoffilters, schakelapparatuur en groeimiddelen. Ook zijn er diverse schilderijen, hennepzaad, harddrugs, een vuurwapen en een groot bedrag aan contant geld in beslag genomen.

Opiumwet

Politie, Openbaar Ministerie, Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en Belastingdienst werken nauw samen met gemeenten, provincies en Rijk om de ondermijnende criminaliteit op alle fronten aan te pakken. Sinds 1 maart 2015 zijn alle handelingen strafbaar van personen en/of bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen. Door deze wetswijziging worden alle schakels in de illegale hennepproductie aangepakt. Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar hun geld verdienen met de levering of financiering van goederen of diensten voor de illegale hennepteelt. Voorbeelden zijn growshops, verhuurders en bouwers van kweekruimten en elektriciens die illegale installaties aanleggen.

Ondermijning

Het kweken van hennep kent verschillende fasen, waarbij veel verschillende goederen en faciliteiten nodig zijn. Daarbij bestaat een groot risico op vermenging van onder- en bovenwereld. Het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van (schijnbaar) legale diensten zoals transport, opslag, financiën en huisvesting. Ondermijning gaat vaak gepaard met onder meer (brand)onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Vermenging van de onder- en bovenwereld ondermijnt de samenleving.

Bron: politie.nl