Leerlingen slagen toch na nakijkfout examen

21-06-2016

AMSTERDAM (ANP) - Door een fout bij het nakijken van het havo-examen Nederlands blijken acht leerlingen van het Comenius Lyceum in Amsterdam alsnog geslaagd. Volgens rector Kees Freriks is er iets misgegaan bij de puntentelling, waardoor een deel van de meerkeuzevragen niet is meegerekend. De school betreurt de gang van zaken, maar is blij dat de scholieren nu alsnog een diploma op zak hebben.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt wat er is gebeurd, liet ze dinsdag weten. Een van de docenten is volgens Freriks vergeten bij het nakijken op een knop te drukken waar de waardering voor de meerkeuzevragen achter zit. Daardoor zijn die resultaten niet opgehaald. De tweede corrector heeft dit eveneens over het hoofd gezien.

Havisten met het profiel Natuur en Techniek kregen vorige week te horen dat ze een dikke onvoldoende voor Nederlands hadden gehaald. Leerlingen die daardoor waren gezakt, blijken nu toch geslaagd, anderen mogen nog voor een herkansing gaan.

Menselijke fout

Het Comenius spreekt van een ,,menselijke fout'' in ,,een enorme hoeveelheid werk''. ,,Maar daarmee praten we het niet goed'', zegt Freriks. ,,Dit is heel vervelend.'' De school onderzoekt hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. ,,De betreffende docent heeft ook al gevraagd of er in het vervolg iemand kan meekijken.''

De school heeft maandag direct melding gedaan bij de inspectie. ,,Het is helaas laat, maar het is in elk geval ontdekt'', zegt een woordvoerder. Of dit soort fouten vaker voorkomt, is volgens de inspectie onderdeel van het onderzoek.

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN