'Liefde is sterker dan een betonschaar'

08-04-2017

ARNHEM (ANP) - Zo'n 2500 mensen hebben zaterdagmiddag in de binnenstad van Arnhem hun afschuw getoond over geweld tegen homo's. Onder de aanwezigen waren ook Jasper en Ronnie, de twee mannen die vorig weekend werden gemolesteerd na een avondje stappen in de Gelderse hoofdstad.

Het tweetal werd toegejuicht als helden op Gele Rijdersplein. ,,Jullie hebben ons door deze zware week heen gesleept'', zei Jasper. Ronnie, die een klap met een betonschaar zou hebben gehad, was in tranen. De mannen maakten een rondje langs de dranghekken, waar ze onder andere D66-leider Alexander Pechtold en andere landelijke politici begroetten. Afgelopen week ontvingen ze vanuit de hele wereld reacties, onder meer van de cast van de Amerikaanse tv-serie Suits. Het aantal steunbetuigingen dat ze via internet kregen staat inmiddels op ongeveer 7500, vertelden ze. Aan verwerking is het stel nog nauwelijks toegekomen. ,,We zijn geleefd.''

De betogers hadden onder meer regenboogvlaggen meegenomen en borden met teksten als ,,Liefde is sterker dan een betonschaar.'' Op verzoek van de organisatie maakten de deelnemers massaal een selfie om zich ook via sociale media te laten horen. Even later stond iedereen hand in hand. De 'hand in hand-actie' is verzonnen door tv-presentatrice Barbara Barend, die ook in Arnhem was. Zij riep Nederland op om ,,weer een tolerant land te worden''. D66'er Pechtold gaf ze mee dat scholen verplicht zouden moeten onderwijzen over diversiteit.

Verdachten

De vijf minderjarige verdachten van de mishandeling zijn allemaal weer op vrije voeten. Zij ontkennen dat de vechtpartij te maken had met homoseksualiteit. De mishandelde mannen hebben nog geen contact met hun belagers gehad, zeiden zij zaterdag.

In Eindhoven en Den Haag waren soortgelijke manifestaties. Daar kwamen enkele honderden mensen op af.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN