Categorieën: Maatschappelijk

Logeerregeling blijft en breidt uit

De Logeerregeling voor asielstatushouders blijft en wordt uitgebreid. Dat heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Logeerregeling van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) komt erop neer dat statushouders in de opvang drie maanden kunnen logeren bij een Nederlands gastgezin of bij familie en vrienden. Dit in afwachting van definitieve woonruimte. Logeren bij een gastgezin gebeurt door bemiddeling van vrijwilligersorganisatie Takecarebnb. Deze stichting verzorgt de screening en matching van statushouders en gastgezinnen.

100 AZC-plekken

De Logeerregeling blijft daarom in structurele vorm bestaan en zal tevens worden uitgebreid. Afgelopen jaar maakten in totaal 115 statushouders gebruik van de regeling. Van hen verbleven er 51 via Takecarebnb in gastgezinnen. Dit jaar zullen circa 300 statushouders van de Logeerregeling gebruik maken, vergelijkbaar met ongeveer 75 AZC-plekken op jaarbasis.

Onderzoek

Onderzoekers van het Verweij Jonker Instituut concludeerden vorig jaar dat de Logeerregeling bijdraagt aan een snellere start voor statushouders met het opbouwen van een leven in Nederland. Deelnemers leren de taal sneller en bouwen eerder een netwerk op. Voor het COA zijn dit de belangrijkste redenen om de regeling structureel te maken en uit te breiden. Er zijn ook enkele aandachtspunten. Het COA onderzoekt de verbetermogelijkheden, bijvoorbeeld om de bekendheid van de regeling te vergroten en de begeleiding gedurende het verblijf bij een gastgezin te verbeteren.

Integratie en participatie

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol:

“Het is mooi te constateren dat de logeerregeling een positief effect heeft op de integratie en participatie van vergunninghouders. Het gaat weliswaar om een beperkt aantal, maar iedere vreemdeling die een goede start maakt in Nederland is er één. Een goede zaak dus dat het COA de Logeerregeling continueert.”

Een bijkomend voordeel van de Logeerregeling is dat deze – hoe kleinschalig ook – bijdraagt aan het verminderen van de druk op de COA-locaties.

Bron: Rijksoverheid; foto: ANP

Recente berichten

PSV verliest met 1-2 van AS Monaco in Europa League

PSV heeft vanavond niet weten te winnen van AS Monaco in de Europa League. Door… Lees verder

oktober 21, 2021

Feyenoord wint met 3-1 van Union Berlin en maakt grote kans op Europese overwintering

Met een 3-1 overwinning op Union Berlin heeft Feyenoord een goeie stap in de richting… Lees verder

oktober 21, 2021

Je webshop bouwen met WordPress en WooCommerce

Tips en mogelijkheden Wanneer je al wat ervaring hebt met WordPress en aan de slag… Lees verder

oktober 21, 2021

Aanhouding voor brandstichting in 2010 waar brandweerman bij omkwam

Veendam - De politie heeft op maandag 18 oktober een 43-jarige man uit Apeldoorn aangehouden… Lees verder

oktober 21, 2021

Man veroordeeld voor mishandeling en bedreiging in zorginstelling Terborg

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man voor mishandeling en bedreiging. Daarnaast had hij een vuurwapen… Lees verder

oktober 21, 2021

Onderzoek naar hulp bij zelfdoding: nieuwe aanhoudingen

In juli werd een 28-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding,… Lees verder

oktober 21, 2021