Máxima zondag jarig, maandag wordt gevlagd

17-05-2015

WASSENAAR (ANP) - Koningin Máxima wordt zondag 44 jaar en viert haar verjaardag in huiselijke kring. Maandag is de koningin in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aanwezig bij een oratie. Die dag mag voor haar de vlag uit, want omdat haar verjaardag op zondag valt, wordt er volgens de vlaginstructie pas op maandag gevlagd.

Máxima is met haar man, koning Willem-Alexander, beschermpaar van het Oranje Fonds en ze heeft sinds 2004 zitting in de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering. Als echtgenote van de koning ondersteunt ze hem eerst en vooral bij het vervullen van zijn taken, maar ze heeft zelf ook allerlei functies op het maatschappelijk vlak in binnen- en buitenland. Zo is ze voorzitter van het Curatorium Prins Claus Leerstoel, erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken en speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor 'inclusieve financiering voor ontwikkeling'.

Vorige maand bleek uit onderzoek naar miljoenen zoekopdrachten via Google dat Máxima het populairste lid is van de koninklijke familie. Het afgelopen jaar werd er bijna twee keer zoveel op 'Máxima' gezocht als op 'Willem-Alexander'.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden