Meerderheid academische studies in het Engels

26-08-2016

AMSTERDAM (ANP) - Dit studiejaar wordt het merendeel van alle opleidingen aan Nederlandse universiteiten volledig in het Engels gegeven. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Volgens die krant wordt 60 procent van de 1632 opleidingen aan de dertien Nederlandse universiteiten dit jaar in het Engels aangeboden. Voor masteropleidingen ligt dit percentage nog hoger: meer dan 70 procent. Ruim de helft van de masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels. Bij bacheloropleidingen geldt dit voor een op de vijf, maar ook daar neemt het gebruik van het Engels toe.

Universiteiten kiezen voor het aanbieden van studies in het Engels in de hoop beter aan te sluiten op de internationale academische wereld te en om te kunnen concurreren met buitenlandse universiteiten. Ook vormt het een middel om meer buitenlandse studenten aan te trekken.

Voorzitter Jan Sinnige van studentenorganisatie ISO laakt de ontwikkeling. ,,Een Chinese student levert voor een universiteit meer op dan een Nederlandse. Financiële prikkels zijn nu aanlokkelijker dan een goed gesprek over de toegevoegde waarde van Engels in het hoger onderwijs. Hierdoor gaat het debat meer om kortzichtige, creatieve zelfbedruiping van universiteiten die verblind worden door keiharde dollars en yens. In plaats van een gesprek over de maatschappelijk toegevoegde waarde."

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN