Meisjes beter in bèta dan jongens

24-06-2016

LEIDEN (ANP) - Meisjes halen betere cijfers voor exacte vakken dan jongens. Jongens scoren gemiddeld voor alle vakken een 6,8, meisjes een 7. Dat blijkt uit een onderzoek van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, onder 25.000 scholieren uit de derde klas havo en vwo.

Jongens halen alleen betere cijfers dan meisjes voor natuurkunde en lichamelijke opvoeding. Bij economie liggen de scores gelijk, voor de overige vakken doen meisjes het beter.

Natuurkunde, scheikunde, techniek, wiskunde en biologie zijn steeds populairder bij meisjes, vooral meisjes op het vwo. Dat is voor een groot deel te danken aan de jarenlange campagnes om bètavakken onder meisjes te promoten, zegt onderzoeker Boris Eustatia.

De populairste vakken onder alle leerlingen zijn Engels en gym, blijkt uit het onderzoek. De scholieren lopen het minst warm voor levensbeschouwing, muziek en Frans.

Volgens Eustatia komt de toegenomen populariteit van exacte vakken vooral door het succes van jarenlange campagnes om bètavakken te promoten. Maar de trend is ook internationaal zichtbaar. ,,Aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, studeren nu al meer meisjes dan jongens. Technische universiteiten in Nederland kunnen komende jaren op een veel grotere toestroom van meisjes rekenen'', zegt de onderzoeker.

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN