Meppel denkt aan ’witte edelman’ bij sint

22-05-2015

MEPPEL (ANP) - Het organisatiecomité van de landelijke sinterklaasintocht in Meppel gaat in overleg met omroep NTR over de invulling van zwarte piet. Organisator Luck Heuckeroth liet vrijdag weten dat naast de aanwezigheid van zwarte pieten ,,witte edelmannen'' wat hem betreft een mogelijkheid zijn, bevestigt hij een bericht van het AD. De witte edelmannen liepen volgens Heuckeroth ook mee in de jaren zestig in Amsterdam.

Het liefst wil hij de eigen lijn van het comité van de afgelopen jaren doortrekken. In Meppel zijn normaal alleen zwarte pieten, maar dan zonder oorring, zonder dik geschilderde lippen en onder andere met steil haar. ,,Bij ons staan ook donkere mensen met kinderen en vrouwen met hoofddoeken altijd enthousiast langs de kant.'' Maar het plaatselijke comité is niet blind voor de ontwikkelingen zoals pieten met alleen zwarte 'roetvegen’ op het gezicht.

Vorig jaar werden vanwege de pietenkwestie tientallen mensen gearresteerd bij de landelijke intocht in Gouda. ,,We moeten wel beseffen voor wie het feest is. Het gaat om de kinderen’’, zegt de organisator, die in het dagelijks leven kapper en grimeur is.

Stroopwafelpieten

Gouda koos er vorig jaar voor om behalve zwarte pieten ook enkele goudgele pieten mee te laten doen in de landelijke intocht (stroopwafel- en kaaspieten). Heuckeroth: ,,Wij zijn bekend van de Meppeler muggen, maar we kunnen toch moeilijk pieten met muggenbulten laten verschijnen?’’

De landelijke intocht wordt zoals gebruikelijk uitgezonden op tv. Wanneer het overleg met de NTR is, is nog niet bekend.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden