Mondkapjesplicht wordt op de Wallen het slechtst nageleefd

door | aug 20, 16:08

AMSTERDAM (ANP) – De mondkapjesplicht die sinds begin deze maand geldt op een aantal drukke plekken in Amsterdam wordt op dit moment het slechtst nageleefd op de Wallen. Het beeld tot nu toe is dat hier 20 procent van de bezoekers uit zichzelf een mondkapje draagt, werd gemeld tijdens een technische sessie over de coronamaatregelen van de gemeenteraad. Nadat mensen hierover zijn aangesproken, doet uiteindelijk 80 procent er eentje op.

Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het om een voorlopig en wisselend beeld, aangezien de officiële evaluatie van het experiment met de mondkapjesplicht pas eind augustus plaatsvindt. De reden dat op de Wallen zo weinig mensen een mondkapje dragen, heeft te maken met het wisselende publiek van dagjesmensen en toeristen.

In Amsterdam is het sinds 5 augustus verplicht op vijf drukke locaties mondkapjes te dragen. Momenteel gaat het op de markt op Plein ’40-’45 het beste, waar naar schatting 80 procent van de bezoekers uit zichzelf een mondkapje draagt.

Kalverstraat

Ook in de Kalverstraat, Nieuwendijk en de Albert Cuypstraat is het dragen van een mondkapje verplicht. De veiligheidsregio kwam hiermee omdat het door de drukte op deze plekken niet lukt 1,5 meter afstand te houden.

Wie zich niet aan de mondkapjesplicht houdt, riskeert een boete van 95 euro. Burgemeester Femke Halsema zei donderdag tegen de gemeenteraad dat er tot nu toe weinig boetes zijn uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje, omdat het Openbaar Ministerie nog geen code voor de boete – waarop die moet worden geschreven – had bepaald. Inmiddels is dat wel gebeurd, hoorde ze tijdens de vergadering. Volgens de burgemeester konden er wel bekeuringen worden uitgedeeld aan de hand van het niet houden aan de 1,5 meter afstand en het geen gehoor geven aan een ambtelijk bevel. Aangezien het dan gaat om een bedrag van 395 euro, is hier tot nu toe “zeer terughoudend” mee omgegaan, aldus Halsema.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community