• Start
  • Maatschappelijk
  • OM eist celstraf en TBS met dwangverpleging tegen verdachte verkrachting 85-jarige vrouw

OM eist celstraf en TBS met dwangverpleging tegen verdachte verkrachting 85-jarige vrouw

22-03-2016
De officier van justitie heeft vijf jaar gevangenisstraf en TBSmet dwangverpleging geëist tegen een 44-jarige man uit Den Haag die ervan wordt verdacht dat hij op 1 juli 2015 de woning binnendrong van een 85-jarige vrouw en haar vier uur lang verkrachtte en beroofde van haar geld, pinpas en pincode.
Het slachtoffer werd die ochtend in juli om 5.00 uur ’s nachts wakker en besloot haar slaapkamerraam op een kier te zetten omdat het warm was. Op het volgende moment drong een man haar woning binnen en overmeesterde haar.  Hij verkrachtte haar met tussenpozen steeds opnieuw. Ook stal hij €400,- en dwong hij de vrouw om haar pincode te geven, terwijl hij haar bedreigde met een schaar en dreigde haar te zullen vermoorden als zij niet de juiste pincode zou geven. Hij dwong de vrouw op een stoel te gaan zitten en als zij daar vanaf kwam sloeg hij haar. De vrouw wist op een gegeven moment een zweep te pakken en wilde de man daarmee wegjagen, maar hij pakte de zweep af en sloeg de vrouw daarmee. De man liep met de onderbroek van de vrouw op zijn hoofd door haar woning . Na vier uur wist zij uiteindelijk via de achterdeur te ontsnappen en vroeg tuinmannen die daar aan het werk waren om hulp.
Onderzoek
De politie werd gewaarschuwd en startte een onderzoek. Op het raam waardoor de verdachte naar binnen was geklommen, vond de politie vingerafdrukken. Deze gaven een match met de 44-jarige verdachte. Op de tailleband van de onderbroek, werd DNA aangetroffen dat ook matchte met dat van de verdachte. Ook bij het slachtoffer werd DNA van de verdachte aangetroffen. 
De 44-jarige man werd een dag later aangehouden. Via zijn telefoon kon hij getraceerd worden. Op zijn lichaam werd DNA van het slachtoffer aangetroffen. In de cel waar de verdachte na zijn aanhouding verbleef, vond de politie de pinpas van het slachtoffer. Bij zijn fouillering werd een briefje aangetroffen met drie combinaties van pincodes die overeenkwamen met de code die het slachtoffer aan de man gaf.
Verklaring van en over verdachte
De verdachte legde verschillende verklaringen af, van ontkenning tot dat hij het niet meer weet en drank en drugs zou hebben gebruikt die nacht. De officier van justitie wees er ter zitting op dat de man zeer berekend te werk is gegaan. Voordat hij naar binnenklom, deed hij zijn sokken uit. Hij pakte van slachtoffer de huistelefoon af zodat zij niemand kon bellen en hij maakte haar adressenboek zoek. Met een sjaal veegde hij de spullen af die hij had aangeraakt. 
Een vriend van de verdachte verklaarde tegenover de politie dat de 44-jarige man een seksuele voorkeur voor bejaarden heeft. Zo chatte hij op datingsites met bejaarde vrouwen en verdachte had een film gemaakt waarop billen van bejaarde vrouwen waren te zien.
Ernst van de feiten
De officier van justitie benoemde ter zitting de ernst van de feiten. Het is niet voor te stellen wat het slachtoffer heeft moeten meemaken in haar eigen huis. In de eis neemt de officier van justitie verschillende feiten mee: de leeftijd van het slachtoffer, de grofheid en disrespect waarmee de feiten zijn gepleegd, de lange duur van het misdrijf en de herhaling daarvan. De verdachte kiest ervoor te zwijgen en niet mee te werken aan het onderzoek. Ook toont hij geen empathie naar het slachtoffer. Het is een man die een flink strafblad heeft, hij is meerdere keren veroordeeld voor diefstal met geweld. Dit alles neemt de officier mee in haar eis. Zij vindt het van belang dat hij een gevangenisstraf krijgt en ook dat hij behandeld wordt om de samenleving langere tijd tegen deze man te beschermen. Naast de gevangenisstraf vindt het OM daarom passend dat de man TBS met dwangverpleging krijgt opgelegd. Het slachtoffer moet wat het OM betreft een schadevergoeding van ruim €9200,- krijgen.
 
Bron: OM