OM legt netwerk criminele jongeren bloot

02-02-2017

BRUNSSUM (ANP) - De aanhouding van negentien verdachten vorige maand in de regio Brunssum in verband met onder meer ramkraken, roofovervallen, witwassen en autodiefstallen blijkt het topje van de ijsberg te zijn. De negentien zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de top van een criminele organisatie, die zo'n 75 voornamelijk jonge mensen omvat.

Veel van hen zitten nog op school en gingen voor het snelle geld. Politie, justitie, gemeente en andere instellingen werken inmiddels samen om jongeren uit de criminaliteit te houden, bleek donderdag tijdens een persconferentie van de gemeente en het OM in Brunssum.

De meeste verdachten maken deel uit van één familie en van vriendenclubs. De ,,meelopers'' deden op oproepbasis mee.

Al jaren in beeld

Een tiental organisaties is begonnen met het project Wake Up Call om jongeren in Brunssum uit de klauwen van criminelen te houden. Zo gaan scholen aan de bel trekken als jongeren opeens met dure spullen rondlopen.

Hoofdverdachte is volgens het OM een achttienjarige man. Van de arrestanten zitten er nog elf vast, de rest blijft wel verdachte.

Veel verdachten waren al jaren in beeld van politie en justitie, maar tot nog toe werden hun zaken individueel behandeld. Dat is nu anders. Er blijkt een samenhang te bestaan in een strak gestructureerde organisatie waarbij mensen ook bedreigd werden om mee te doen. Wie aangehouden wordt, zwijgt in alle talen voor politie en rechter, aldus het OM.

Geringe pakkans

Tijdens invallen op 10 januari in Brunssum, Heerlen en Landgraaf vond de politie onder meer een groot aantal vuurwapens en veel munitie, gestolen scooters en auto-onderdelen, geavanceerde apparatuur om autodiefstallen mogelijk te maken, zoals jammers, drugs en geld.

Volgens burgemeester Luc Winands heeft de regio rond Brunssum veel last van zware criminaliteit, mede door de grensligging, die het criminelen makkelijk maakt met geringe pakkans in het naburige buitenland misdaden te plegen.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN