• Start
  • Maatschappelijk
  • OM Noord-Nederland meldt ruim 75 jongeren aan bij Halt in softdrugskwestie Haren/Tynaarlo

OM Noord-Nederland meldt ruim 75 jongeren aan bij Halt in softdrugskwestie Haren/Tynaarlo

31-03-2016

Het OM heeft in de softdrugskwestie, die vorig jaar oktober speelde in Haren en Tynaarlo, meer dan 75 jongeren aangemeld bij Halt. Met Halt zijn speciale afspraken gemaakt om de jongeren  en leerprogramma te laten doorlopen dat hen bewust moet maken van de gevaren van het gebruik van softdrugs. Ook dient het programma ervoor om te voorkomen dat zij in herhaling vallen.

De minderjarigen, in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar, kwamen in beeld toen een 19-jarige verdachte uit Haren werdaangehouden op verdenking van het dealen van softdrugs. Uit de telefoongegevens van verdachte bleek dat hij softdrugs leverde aan deze jongeren. De verdachte zal zich t.z.t. voor derechter moeten verantwoorden.

In de afgelopen maanden zijn ruim 90 jongeren, veelal in aanwezigheid van hun ouders/verzorgers, verhoord op de politiebureaus in de gemeenten Haren en Tynaarlo.

Na het politieverhoor spraken de jongeren met een hulpverlener. In dit project is bewust gekozen voor het combineren van een zorggesprek met een politieverhoor, een tweesporenbeleid. Het politiespoor wordt ingezet zodat een verwijzing naar Halt mogelijk is. Het zorgtraject, waarbij de leefgebieden van de jongere in kaart worden gebracht, is nodig zodat beoordeeld kan worden of en zo ja welke hulp noodzakelijk is. De Raad voor de Kinderbescherming was als adviseur betrokken bij dit traject.

Het is strafbaar als een minderjarige drugs koopt of gebruikt. Het OM heeft er in deze zaak voor gekozen om zorg en preventie te laten prevaleren boven het strafrecht. Door de Halt-straf krijgen de jongeren inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen van drugsgebruik. Mochten zij niet mee willen werken, of na het project toch in herhaling vallen, dan zal een strafrechtelijke vervolging aan de orde zijn.

Bron: OM