• Start
  • Maatschappelijk
  • OM treedt hard op tegen mensen die met geweld het maatschappelijk debat willen beïnvloeden

OM treedt hard op tegen mensen die met geweld het maatschappelijk debat willen beïnvloeden

21-03-2016

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland  heeft meerdere zaken in behandeling die te maken hebben met bedreigingen en beledigingen van ambtenaren, wethouders, burgemeesters en raadsleden in het debat over de opvang van vluchtelingen en de eventuele komst van een AZC. Recent  hebben zich zware incidenten voorgedaan, zoals bijvoorbeeld de rellen bij de gemeenteraadsvergadering in Geldermalsen. We signaleren dat de maatschappelijke spanningen toenemen.  

In Ede speelt momenteel de discussie rond de vestiging van een asielzoekerscentrum. Zo zijn er in de afgelopen maanden mensen bedreigd die bij de besluitvorming rond de komst van het AZC in Ede betrokken zijn. Ook hebben er andere incidenten plaatsgevonden, zoals het neerleggen van kadavers van varkens bij een van de mogelijke locaties.

Bij een democratie hoort ruimte voor een debat en moeten in het besluitvormingsproces voor- en tegenstanders op een normale manier hun standpunten kunnen uitwisselen. Een ieder heeft het recht om zijn mening te uiten en in principe te demonstreren. Maar geweld of bedreiging met geweld mag nooit een middel zijn om aan een ander een mening op te dringen. Degenen die geweld plegen, bedreigingen uiten of anderszins van plan zijn hun standpunt door geweld naar voren te brengen, worden streng aangepakt en vervolgd.

Bron: OM