OM wil stoppen met vervolging Demmink

30-06-2017

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag achter gesloten deuren formeel verzocht te mogen stoppen met de vervolging van voormalig justitieambtenaar Joris Demmink.

Het OM heeft in opdracht van het hof nader onderzoek gedaan naar Demmink en concludeert ,,dat er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee - destijds - minderjarige Turkse jongens aangifte van deden''.

Volgens het OM ,,is al het noodzakelijke onderzoek diepgaand en uitputtend uitgevoerd''. Daarom heeft het OM in een besloten zitting gevraagd te mogen stoppen met verdere vervolging. Na een zogenoemde artikel 12-procedure had het hof het OM opdracht gegeven de beschuldigingen nader te onderzoeken.

Turkije

Demmink, voormalig secretaris-generaal op het departement van Veiligheid en Justitie, ligt al jaren onder vuur vanwege beschuldigingen van seksuele misdrijven.

Volgens het OM werd het onderzoek bemoeilijkt door het gebrek aan medewerking vanuit Turkije. Aan dat land zijn meerdere rechtshulpverzoeken gedaan, onder meer om de vermeende slachtoffers als getuigen te horen.

De rechter-commissaris en de officier van justitie zijn verscheidene keren naar Turkije gereisd om de rechtshulpverzoeken kracht bij te zetten. ,,Alle inspanningen van de Nederlands autoriteiten ten spijt konden de onderzoekshandelingen in Turkije niet worden uitgevoerd'', zegt het OM in een verklaring. Volgens Turkije staat de Turkse wetgeving dat niet toe.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN