´Ontgroening moet onmiddellijk stoppen´

02-11-2017

AMSTERDAM (ANP) - Inwijdingsrituelen bij militairen moeten onmiddellijk stoppen. Dat zegt voorzitter Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP naar aanleiding van de onthullingen van drie soldaten in de Volkskrant. Het drietal is bij hun eenheid in Schaarsbergen gepest, mishandeld, aangerand en verkracht door sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid.

,,Het is niet de eerste keer dat het mis gaat. Militairen moeten in een veilige omgeving hun werk kunnen doen, die rituelen moeten daarom onmiddellijk stoppen.'' Snels vindt ook dat er veel harder moeten worden opgetreden tegen de daders. ,,Ik heb begrepen dat degenen die hier achter zitten, werden overgeplaatst. Maar ze hadden hiervoor gestraft worden. Ze konden nu op een andere plek er gewoon mee doorgaan.''

Ook de militaire vakbond VBM wil af van de rituelen. ,,Het is een zwaar en intensief beroep waarvoor iemand zo goed en professioneel mogelijk voor moet worden opgeleid. Daar passen geen rituelen bij waar mensen bij worden vernederd'', aldus voorzitter Jean Debie.

Ernstig

Hij noemt de incidenten in Schaarsbergen zeer ernstig. ,,We willen militairen ook op het hart drukken dat ze dergelijke opdrachten niet op hoeven te volgen. Je moet ook weten welke bevelen je opvolgt en dat is bij vernedering natuurlijk onzin.''

De soldaten, die de eenheid in 2014 hebben verlaten, zeggen in de krant dat er over hen heen werd geplast, dat ze gedwongen werden om drugs te gebruiken en anaal werden verkracht. Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten in 2013, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed defensie in 2013 aangifte.

Volgens Defensie is er bij het onderzoek in 2013 maar een beperkt aantal incidenten aan het licht gekomen. ,,Recentelijk is er aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee die kennelijk meer betreft. Defensie wacht de uitkomsten van het onderzoek naar deze aangifte af.'' Die aangifte is gedaan door een van de soldaten.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN