Ruzie om spullen kringloopwinkel: gruwelijke doodslag Andijk

12-04-2016

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag celstraffen geëist tegen twee mannen die worden verdacht van het medeplegen van doodslag op Michelle Koek. Die werd op 29 april 2014 dood in haar woning in Andijk aangetroffen.

Het OM denkt dat een conflict over de boedel van een kringloopwinkel de aanleiding is geweest. Koek was een kringloopwinkel begonnen en had daartoe de boedel uit de voormalige kringloopwinkel van de 41-jarige Jawed H. uit Bovenkarspel overgenomen. Bij H. bestond onvrede over het bedrag, bij Koek over de boedel. Er zouden na de overname kostbare goederen zijn verdwenen. Volgens de verdachtebedreigde Koek zijn vrouw en kinderen.

H. zou naar de woning van Koek zijn getogen om verhaal te halen. Hij vroeg zijn zwager Michel S. om mee te gaan. Koek zou volgens de verdachten iets verkeerds hebben gezegd waarna de situatie escaleerde. De verdachten zouden samen een snoer om haar hals hebben getrokken. Michel S. zou haar hebben geslagen en haar, toen zij op de grond lag, in blinde woede in haar gezicht hebben getrapt. Ook zou S. haar met een mes hebben gestoken, haar keel hebben doorgesneden en na afloop de aslade van een haard over haar heen hebben geleegd. De officier van justitie sprak van een ‘gruwelijke geweldsuitbarsting’.

De 31-jarige Michel S. uit Roosendaal kwam in beeld na een anonieme melding bij Meld Misdaad Anoniem. Aangetroffen bloed en dna in de woning bleken van hem afkomstig. S. stelt dat hij werd aangevallen door Koek en beroept zich opnoodweer. De officier van justitie meent dat hiervan geen sprake was. Uit het onderzoek is niet gebleken van een aanval door Koek. Bovendien kan alleen een beroep worden gedaan op noodweer als het geweld proportioneel is. Dat is hier niet aan de orde. De officier van justitie noemde het geweld ‘ongeremd excessief’.

Hoewel het aandeel van H. in het geweld waarschijnlijk kleiner was dan dat van S. meent het OM dat hij toch verantwoordelijk gehouden kan worden voor het medeplegen van de doodslag. Hij initieerde het bezoek en vroeg S. mee, van wie hij het strafrechtelijk verleden kende. Hij heeft samen met S. geweld toegepast en is niet weggegaan toen het uit de hand liep. Beiden hebben zich niet meer bekommerd om het slachtoffer maar hebben de woning doorzocht op zoek naar geld.

Het OM eiste tegen Jawed H. 11 jaar celstraf en tegen Michel S. 8 jaar cel plus tbs met dwangverpleging in verband met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM