Slachtoffers huiselijk geweld ondergebracht in hotels

04-10-2019

HILVERSUM (ANP) - Vrouwen die halsoverkop moeten vluchten voor hun gewelddadige partner kunnen niet altijd in een noodopvang terecht. Om ze toch uit hun gevaarlijke situatie te kunnen halen, worden er jaarlijks tientallen vrouwen in hotels ondergebracht, blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

Marleen van Eijndhoven, voorzitter van Het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang, zegt dat er een grens is bereikt. "Het tekort aan opvangmogelijkheden leidt tot onverantwoorde veiligheidsrisico's. Er moet nu landelijk iets gebeuren om de problematiek aan te pakken."

Jaarlijks maken ongeveer 12.000 vrouwen in Nederland gebruik van de vrouwenopvang. Maar in sommige situaties loopt een vrouw zo'n groot gevaar, dat ze direct in veiligheid moet worden gebracht. Voor deze situaties zijn er dan noodbedden beschikbaar.

Uit een rondgang langs twintig vrouwenopvanginstellingen blijkt nu dat deze bedden niet altijd vrij zijn. In Vlaardingen werden er dit jaar om die reden twaalf vrouwen uit veiligheidsoverwegingen ondergebracht in een hotel.

 © 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN