Stijging levensverwachting Nederland vlakt af

12-09-2018

UTRECHT (ANP) - De levensverwachting in Nederland stijgt nog wel, maar minder snel dan waar eerder op werd gerekend. Een Nederlands meisje dat in 2019 geboren wordt, heeft volgens het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) een gemiddelde levensverwachting van 92,5 jaar. Voor jongens is dat 90,0 jaar. Twee jaar geleden hield het AG nog rekening met een stijging tot 93 jaar voor meisjes en 90,1 jaar voor jongens.

Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen gebruiken de voorspellingen van het AG voor het vaststellen en toetsen van hun premies. Bij gebruik van de nieuwe voorspellingen, gaat de dekkingsgraad van pensioenfondsen met ongeveer 1 procent omhoog. Dat verschilt echter per pensioenportefeuille. Onder meer het aantal mannen en vrouwen dat bij een pensioenfonds zit, heeft daar invloed op.

Als de nieuwe prognose gebruikt wordt voor het vaststellen van de AOW-leeftijd voor 2024, dan zou die dat jaar ongewijzigd blijven op 67 jaar en 3 maanden. In de jaren daarna stijgt de AOW-leeftijd dan wel verder tot 68 jaar in 2029.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN