‘Strenge aanpak overlastgevende asielzoekers werkt goed’

door | mrt 12, 12:03 | Maatschappelijk

DEN HAAG (ANP) – De strengere aanpak van asielzoekers die overlast veroorzaken, werkt goed in Harderwijk en Maarheeze. In Ter Apel, waar een groot aanmeldcentrum zit, lukt het nog niet, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in de Tweede Kamer. Volgens haar moet dat beter en wordt daar nu hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.

De aanpak houdt in dat alle betrokken partijen intensief met elkaar samenwerken om de overlastgevers in het vizier te krijgen en daarop maatregelen te nemen. Het gaat om de gemeente, politie, winkeliers, burgers, het Openbaar Ministerie, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, waarbij een zogeheten ketenmarinier de schakel is in de samenwerking.

De overlast komt vooral van kansloze asielzoekers, onder andere uit veilige landen. De staatssecretaris maakt zich daar zorgen over, ook omdat de problemen het draagvlak in de maatschappij voor asielzoekers ondermijnen. In het uiterste geval gaan asielzoekers die de boel ernstig verstoren naar een speciaal asielzoekerscentrum in Hoogeveen, waar streng toezicht is en mensen niet van het terrein af mogen.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading