Tbs geëist tegen verwarde man op Adriaan Beyerkade

23-06-2015

Groot was de onrust toen op 5 september 2014 een 31-jarige verwarde man in de buurt Tuinwijk op de vlucht was voor de politie en daarbij een school binnenliep. Eerder die ochtend was hij betrokken bij een steekincident in zijn ouderlijke woning. De officier van justitie eiste vandaag een celstraf van drie jaar en tbsmet dwangverpleging tegen de man.

Die dag stak de man om zes uur in de ochtend een autoband van zijn broer lek omdat hij die auto niet mocht lenen. Toen de politie kwam, was de verdachte er niet meer. Om zeven uur kwam er weer een melding bij de politie binnen dat de man zijn broer had neergestoken in de tuin. De politie begon daarop met veel agenten een zoekactie. Toen hij gelokaliseerd was, gooide hij met stenen naar de politie en bedreigde de agenten met een mes. Ondanks dat hij gepepperd werd, wist hij te ontkomen. Op zijn vlucht liep hij de Dr. Boschschool binnen; dankzij het kordate optreden van de directrice verliet hij de school weer snel daarna. Toen de man werd genaderd door een motoragent, sloeg hij deze met kracht met een klauwhamer op zijn helm. Uiteindelijk slaagde de politie erin de verdachte aan te houden door hem in zijn been te schieten.

Uit de verklaringen van diverse betrokkenen bleek dat hij die ochtend niet alleen zijn broer had gestoken, wat de officier van justitie aanmerkt als poging doodslag, maar ook zijn vader en moeder te hebben bedreigd. Zijn vader bedreigde hij met een mes en door stenen naar hem te gooien; zijn moeder bedreigde hij door te zeggen ‘zal ik je oren afsnijden’. De impact op de slachtoffers is groot, aldus de officier, en het mag een wonder genoemd worden dat de gevolgen niet nog ingrijpender zijn geweest. De deskundigen die een onderzoek naar de persoon van de verdachte hebben uitgevoerd, oordelen dat hij in een psychotische toestand was toen hij de feiten pleegde. Zij vinden dat hij als tenminste verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien en adviseren om de maatregel tbs op te leggen.

De officier van justitie nam dit advies over. Onder normale omstandigheden zou hij een gevangenisstraf van zes tot zeven jaar hebben geëist, legde hij ter zitting uit, maar gezien de verminderde toerekeningsvatbaarheid, eiste hij in deze zaak een celstraf van drie jaar en daarbij de maatregel tbs met dwangverpleging.

Bron: OM