Time: #MeToo 'persoon' van het jaar

06-12-2017

WASHINGTON (ANP/RTR) - Time Magazine heeft #MeToo tot meest invloedrijke 'persoon' van het jaar 2017 uitgeroepen. #MeToo is de sociale beweging die tot doel heeft seksuele intimidatie en seksueel misbruik openlijk aan de kaak te stellen.

Dat heeft het Amerikaanse blad Time magazine woensdag bekendgemaakt.

Volgens het blad draait het bij #MeToo om de snelst groeiende sociale beweging sinds jaren. Het begon met een individuele actie die uitgroeide tot een beweging waarbij honderden vrouwen en enkele mannen zich met hun persoonlijke ervaringen hebben aangesloten, verklaarde hoofdredacteur Edward Felsenthal van Time in het NBC-programma Today. Hij omschreef de initiatiefnemers als ,,de doorbrekers van de stilte".

Weinstein

#MeToo is sinds oktober een hashtag op Twitter en andere sociale media. De hashtag won razendsnel aan populariteit nadat een reeks beschuldigingen van seksuele intimidatie jegens de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein werd gedaan en door de krant The New York Times werd gepubliceerd.

Het initiatief voor #MeToo is al veel ouder. Het ontstond al in 2006 op de website MySpace van de activiste Tarana Burke. De bedoeling ervan was empathie op te roepen voor vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel misbruik. De actrice Alyssa Milano moedigde in oktober op Twitter vrouwen aan #MeToo te gebruiken om hun ervaringen met seksueel misbruik te delen.

Na deze oproep van Milano was de hashtag op 15 oktober al 200.000 keer gebruikt. Eén dag later was hij al 500.000 keer getweet. Op Facebook werd hij binnen 24 uur door 4,7 miljoen mensen gebruikt.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN