Tips voor succes op de vrijmarkt

25-04-2015

Amsterdam - Gevoelstemperatuur: een graad of 6. Kopers en verkopers op de vrijmarkt moeten dit jaar goed beslagen ten ijs komen. Tips voor doorzetters op Koningsdag.

Warme jas

De beste tip voor Koningsdag: trek een warme jas aan. Maandag begint waarschijnlijk overal regenachtig. In de middag kan de zon zich laten zien, maar het kwik komt niet boven de 12 graden. De noordwestenwind zorgt aan de kustprovincies voor een gevoelstemperatuur van een graad of 6.

Fors meer omzet

De vrijmarkten op Koningsdag bieden volop gelegenheid om in een ontspannen sfeer onderling spullen te verhandelen. Nederlanders verwachten dit jaar zo in totaal 330 miljoen euro om te zetten, blijkt uit onderzoek van ING. Dat komt neer op 92 euro per persoon. Dit is fors meer dan in 2013. De teller bleef toen steken op 186 miljoen euro. “Dit sluit wel aan bij een oplevend consumentenvertrouwen”, zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. “Consumenten zijn weer wat positiever.

Eerst naar buiten kijken

Maar het weer kan roet in het eten gooien. Als het regent, stelt 40 procent de verkoop liever een jaar uit. Van Garderen: “De afgelopen jaren haakten ook veel verkopers op het laatste moment af. Het weer kan een grote spelbreker zijn.” Ook het koperspubliek kijkt eerst naar buiten, of op Buienradar. Ruim een derde van de potentiële kopers zegt bij regen af te zien van een bezoek aan de vrijmarkt.

Drukker op internet

Wie bij slecht weer liever binnen blijft, kan ook op internet zijn slag slaan. “Als je het fietsje van je dochter wil verkopen op de vrijmarkt maar niet in de regen wil gaan staan, zijn online marktplaatsen natuurlijk een mooi alternatief”, zegt Van Garderen. “Uit ons onderzoek blijkt ook dat opruimen de belangrijkste reden is om mee te doen aan de vrijmarkt. De kans is daarom groot dat er extra aanbod is op internet als Koningsdag in het water valt. Daarnaast zou je meer online activiteit kunnen verwachten van consumenten die op de vrijmarkt gericht iets hadden willen kopen.”

Tips voor kopers en verkopers

Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau geeft tips voor kopers en verkopers op de vrijmarkt. 

  • https://www.ing.nl/assets/cds/newsroom/images/default-list-item.png) 0px 6px no-repeat;">Aspirant-kopers zijn vooral op zoek naar boeken en speelgoed. Verkopers die deze spullen in hun vrijmarktassortiment opnemen, kunnen goede zaken doen; 
  • https://www.ing.nl/assets/cds/newsroom/images/default-list-item.png) 0px 6px no-repeat;">Onderhandelen heeft zin; vrijwel alle verkopers bieden ruimte. Bij een vraagprijs van 5 euro is het mogelijk om gemiddeld 30 procent af te dingen. Meer korting is dus ook mogelijk; 
  • https://www.ing.nl/assets/cds/newsroom/images/default-list-item.png) 0px 6px no-repeat;">Een gezellige kraam is aantrekkelijk voor vrijmarktbezoekers. In een ontspannen sfeer worden kijkers makkelijker kopers; 
  • https://www.ing.nl/assets/cds/newsroom/images/default-list-item.png) 0px 6px no-repeat;">Goede plek is goud waard. De juiste locatie levert naar schatting ruim een derde meer opbrengst op. Dat verklaart ook waarom een plek vaak al ruim voor Koningsdag ‘bezet’ is; 
  • https://www.ing.nl/assets/cds/newsroom/images/default-list-item.png) 0px 6px no-repeat;">Op zoek naar iets specifieks? Wees er vroeg bij, want dan is er de meeste keus; Op zoek naar scherpe prijzen? In de loop van de middag is de onderhandelingsruimte groter.

Bron: ING