UEFA: problemen rond racisme zit in onze samenlevingen

door | mrt 3, 13:03 | Maatschappelijk

AMSTERDAM (ANP) – De voetbalwereld kan de problemen rond racisme en discriminatie in stadions niet alleen oplossen. Een grote taak daarbij is weggelegd voor overheden en andere instanties, zei Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA tijdens het jaarlijkse congres van de Europese voetbalbond, dit jaar in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

“Velen van ons zijn er ziek van wat we dit seizoen in een aantal Europese stadions hebben gezien”, aldus Ceferin. “Het probleem ligt niet op het voetbalveld, waar de diversiteit groter is dan in elke andere sport en waarschijnlijk ook elk ander onderdeel van de samenleving. Het probleem zit in onze samenlevingen. Dit moet stoppen. Dingen moeten veranderen.”

Donkere spelers in Europese clubcompetities hebben dit seizoen geregeld te maken met racisme. De racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van FC Den Bosch ging in november de hele wereld over. Het kabinet in Nederland stelt de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken. Ministers Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteerden een maand geleden samen met KNVB-directeuren Eric Gudde (betaald voetbal) en Jan Dirk van der Zee (amateurvoetbal) het aanvalsplan ‘Ons voetbal is van iedereen’.

Ook in andere landen, waaronder Engeland, Italië en Portugal, was dit seizoen sprake van racisme. “In de laatste drie seizoenen hebben de disciplinaire organen van de UEFA 73 stadionverboden opgelegd en zijn 39 wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld als gevolg van discriminatie. Dat laat zien dat we er alles aan doen wat momenteel in onze macht zit. Maar het laat ook zien dat het een serieus probleem is”, aldus Ceferin. “We moeten beginnen met het toepassen van de regels die we al hebben. Dat zou een goed uitgangspunt zijn. Voetbal is vooral een viering van het leven, de gemeenschap en eenheid.”

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading