Universiteit Utrecht opnieuw de beste

15-08-2016

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht is voor de veertiende keer op rij uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die maandag is gepubliceerd.

Utrecht neemt op de wereldwijde lijst de 65e plaats in. Vorig jaar stond de Utrechtse universiteit nog op de 56e plek. De universiteiten van Groningen en Leiden staan nu op respectievelijk de 72e en 93e plek. Vorig jaar stond Groningen op 75 en Leiden op 82.

Erasmus (Rotterdam), Radboud Universiteit (Nijmegen), VU (Amsterdam) en Wageningen Universiteit hebben ook een plaats in de top 150 weten te bemachtigen.

Slimme professoren

Volgens de Universiteit Utrecht is de opvallende daling van negen plekken dit jaar veroorzaakt door een vernieuwde berekening waarop de lijst dit jaar is gebaseerd. Tot de belangrijkste criteria behoort het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen telt zwaar mee.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard, Stanford en Berkeley. Op de vierde plek staat de eerste Europese universiteit, die van het Britse Cambridge. De ARWU-ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ranking.

Het Interstedelijk Studenten Overleg, ISO, plaatst vraagtekens bij de lijst. ,,De Shanghai-ranglijst rekent universiteiten eenzijdig af op onderzoeksprestaties en houdt geen enkele rekening met onderwijsresultaten. Een groep hele slimme professoren in een laboratorium garandeert nog geen goede universiteit''.

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN